Vegetariskt mat

 

Vegetariskt mat är bra av många olika anledningar, dels är det bra för din kropp och när du vill tappa vikt men det är även bra för klimatet att äta vegetariskt. När du tänker på köttproduktion tror du kanske att deYoung happy man enjoying in a healthy meal.t mestadels handlar om djurens villkor men det handlar lika mycket om miljöförstöring, människors hälsa och resursslöseri. De som bor i västvärlden skulle i de allra flesta fall behöva äta mindre kött. Här listas anledningar till att du ska äta mindre kött och mer vegetariskt.

  • Det är bra för din hälsa och minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar samt cancer. Det ser även till att du går ned i vikt.
  • Den största miljöboven vi har är köttindustrin. För varje kilo kött som produceras, produceras även växthusgaser motsvarande 36.4 kilo koldioxid. Utöver detta använder man stora mängder gödningsmedel och stora mängder energi går åt till att producera kött.
  • Svenskar har ökat sin köttproduktion med hela 40 procent sedan 1980. Man äter alltså idag mer kött än någonsin samtidigt som många tror att de helt enkelt inte kan klara sig utan det och att kroppen inte kommer att stå upp rakt. Faktum är att du kommer att må mycket bättre och känner dig lättare om du drar ned på din köttproduktion.
  • Djuren far väldigt illa när man producerar kött i så pass stora mängder. Därför är det viktigt att var och en gör vad de kan för att minska på köttproduktionen.
  • Köttindustrin bidrar även till att man skapar resistent mot antibiotika. Två tredjedelar av all den antibiotika som finns i världen går till djuruppfödning. Det leder givetvis till att bakterierna utvecklar resistens och genom att ge för mycket antibiotika vare sig det är till djur eller till människor så leder det till att infektioner som enkelt kan botas idag kan bli livsfarliga.
  • Loving healthy foodNär man tänker på vegetarisk mat tänker de flesta på sallad. Det finns dock mycket du äter idag som är vegetariskt utan att du tänker på det. Till exempel pasta, en del pizzor, soppa, pannkakor med mera.

Du kan läsa mer om de negativa effekterna av köttproduktionen genom att gå in på Vegetariskt.