Mat och god tandhälsa går hand i hand

Fler och fler i Sverige har upptäckt tjusningen i att äta och laga mat, matlagningsprogram blir allt populärare, intresset för matbloggar har ökat och utbudet av restauranger växer. Även Instagram har bidragit till att intresset för mat och matlagning har vuxit sig större, många följer konton som publicerar recept och matvideos för inspiration. Rätt typ av mat, till exempel din favoritmåltid, gör dig faktiskt lyckligare, en undersökning av Sifo i Sverige visade att 80% av deltagarna mådde bättre när de åt mat de tyckte om. I takt med det växande intresset för mat har det även blivit viktigt att ta hand om sin tandhälsa. Utan fungerande tänder och en god tandhygien uppskattar vi inte maten lika mycket. Ett exempel på ett problem som många i Sverige har är ilningar i tänderna. Ilningar i tänderna kan vara mycket besvärande, särskilt om du äter en kall glass eller eventuellt dricker något varmt.

Hur får man ilningar i tänderna?

Många gånger så beror ilningar i tänderna på att något inte står rätt till i munnen och kan försämra livskvalitén. Det kan vara så att ilningen har uppstått av ett hål eller sprickor i dina tänder, alternativt skador i ditt tandkött. Skadan i sig på tänderna kan ha uppstått av ett flertal orsaker, bland annat av att du borstat tänderna för hårt, du gnisslar tänderna på natten, du har karies (hål i tänderna) som behöver lagas eller så har du eventuellt precis lagat en tand och känner av lagningen genom ilning. Det kan även vara så att du lider av en inflammation, lider du av något som kallas pulpit så känner du mer ilningar när du tuggar än när du dricker något varmt och kallt. Om du tror att du lider av pulpit behöver du uppsöka tandläkare.

Vad kan jag själv göra?

Många gånger är ilningar inte farligt och kan gå över av sig själv med rätt behandling. Det är väldigt viktigt med god tandhygien om du känner av ilningar i tänderna och att du borstar tänderna två gånger per dag. Det kan även vara en god idé att undvika frukt och mat med mycket syra då detta kan skada emaljen. Om du vill förhindra ilningar i tänderna så bör du testa Gum Sensivital+. Gumi Sensivital+ hjälper till att stärka tandytan och förebygga känslighet i tänderna genom att stänga kanalerna som leder till nerven i tanden. Det finns även en tandborste i samma serie med mjuka strån som rekommenderas om du har ilningar i tänderna då det rekommenderas att inte borsta för hårt.

För att kunna fortsätta njuta av den goda maten som finns runt omkring oss är det viktigt att fortsätta ta hand om sina tänder!