Må bättre med rätt mat!

Att mat kan göra människan glad är det nog få som inte vet om. En god måltid och en mätt mage kan få även den suraste minen att börja le. Förutom att mat är nödvändigt för att vi ska kunna leva, fungera och må bra så är mat även starkt förknippat med kärlek, vänskap och umgänge. Även om du är medveten om att du blir glad när du får din favoritmåltid serverad så kanske du inte visste om att god mat faktiskt gör oss lyckligare. Inte bara för stunden, utan även i det långa loppet!

En undersökning som utfördes av Kantar Sifo visar att 80 % av alla svenskar blir lyckligare och mår bättre när de får äta god mat. Undersökningen skedde på uppdrag av det svenska företaget Arla, som idag syns till i nästan alla matbutiker och är riktiga fenor på mejeriprodukter. Det är dock inte själva måltiden i sig som gör oss gladare, utan maten vi valt på tallriken och hur vår vardag ser ut. Majoriteten av alla svenskar äter och lagar mat varje dag, så naturligtvis inkluderas då ätande och tillagning i vad som avgör om vi är lyckliga eller inte.

 

Valet av livsmedel

Visste du att valet av livsmedel på din tallrik är avgörande för hur bra du mår och hur stark du kommer att känna dig? Människor som ständigt lever på skräpmat och mat med mycket dåliga fetter och mycket socker får sämre koncentrationsförmåga och mindre ork än den som väljer hälsokost. Ett flertal studier har visat att maten som du stoppar i dig till och med kan bota ett flertal sjukdomar. Du kan kanske inte blir av med artros i höft eller fötter, men du kan mycket väl bli av med depression, ångest och stress.

För att må bättre så måste vi också ta hand om våra kroppar bättre. Välj produkter som är ekologiskt odlade om du vill värna om dig själv och miljön så mycket som möjligt och satsa på mängder av grönsaker och frukt. Skräpmat innehåller alldeles för höga nivåer av fett, samtidigt som de är väldigt fattiga på vitaminer och mineraler. Vill du ha en bättre hälsa, bli av med psykiska problem och känna dig lyckligare är det listan nedan som du ska börja äta efter. Håll till godo och låt dig väl smakas!

  • Grovt bröd
  • Nötter och frön
  • Kakao
  • Rött vin
  • Tomater
  • Lax
  • Olivolja
  • Baljväxter
  • Mörkgröna grönsaker
  • Frukt och bär

Skulle det vara så att man har känt sig väldigt trött eller mått dåligt länge så ska man naturligtvis uppsöka en läkare. Kosten har en stor påverkan på hur vi mår, men i vissa fall behöver man först få ett professionellt utlåtande för att säkerställa huruvida kosten kommer att vara till hjälp av större betydelse eller inte.