Mat till en kräftskiva

Svenskar älskar kräftskivor, detta är ett som är säkert. Det är en chans att samlas med sina vänner och avnjuta en kväll av god mat och härligt sällskap. När man ska hålla i en kräftskiva kan det dock vara mycket att göra i ordning. Ett tips är att dela ut ansvaret bland vännerna. Be varje vän ta med ett tillbehör till kräftskivan för att du ska få mindre ansvar. En del tycker dock om att fixa med allt från plats och lokal till menyn för kräftskivan.

Kräftor är självklart ett måste på en kräftskiva. Bäst lyckas du med kräftorna om du tar fram dem 1-2 dagar innan kräftskivan för att de inte ska tappa smaken. Om du låter kräftorna tina för snabbt i exempelvis en mikrovågsugn eller varmt vatten kommer de att vara smaklösa. På kräftskivor är det vanligt att man dricker snaps och sjunger. För att förbereda inför detta kan du skriva ut sånghäften till gästerna. Det kommer att höja stämningen på festen samtidigt som det förenar festen. Det är helt enkelt en aktivitet som man gör tillsammans.Det finns många snapsvisor att hitta online och kanske är du till och med modig nog att ta med en nykomling?

Ha i åtanke att lyckade kräftskivor behöver förberedelser, du kommer inte att lyckas slänga ihop en lyckad kräftskiva på en timme. Det krävs helt enkelt lite planering för att det ska bli bra. Ha i åtanke att det kan vara bra att servera veganska alternativ. Även om det kan verka svårt att veganisera en kräftskiva är det inte alls omöjligt. En vegansk ostbricka, grillad kronärtskocka, fyllda champinjoner och tofu och spenatpaj är några alternativ som du kommer långt med. Idag väljer många bort kött och du vill givetvis även kunna bjuda dessa vänner till kräftskivan.

Funderar du på vilken kräftskiva dukning som är lämplig för ditt evenemang? Papperstallrikar och schyssta engångsglas med kräftor på kommer att höja stämningen och dessutom kommer disken efteråt att minimeras. De allra flesta kräftskivor sker utomhus, om det inte skulle vara så att vädret plötsligt förändras och man måste flytta sig inomhus någonstans. Därför är det en bra idé att välja engångsdukning i och med att detta är lättare att bära samtidigt som det minskar disken efter maten. Du kommer att kunna sortera soporna och därefter återvinna dem.

När sommaren börjar dyker även suget för kräftskivor upp, ha dock i åtanke att det viktigaste för de allra flesta som deltar är inte maten och alkoholen utan det goda sällskapet som man kan få. Därför behöver inte allt vara perfekt och om något inte går som planerat är detta sällan något större problem, man kan helt enkelt ha en trevlig stund tillsammans ändå.