Näringsrika nyttigheter

Vare sig man är köttätare eller ej, äter en fettsnål diet eller tvärtom behöver gå upp i vikt, kan nog de flesta känna igen sig i att man får i sig för lite näring och nyttigheter i vardagen. För de flesta ska maten gå så snabbt som möjligt att laga och vissa dagar blir det halvfabrikat eller en lättlagad pasta. Då kan man tillsätta lite extra livsmedel för att höja näringsvärdet och få i sig extra vitaminer och mineraler, utan att det för den sakens skull behöver ta längre tid. Tänk dig att du till och med kan få i dig mer nyttigheter genom att endast strö över lite extra tillbehör över den färdiga maten. Det kan vara guld värt för matlagningen under en hektisk vardag.

Nyttigheter som lockar både stora och små

Ett glas nypressad apelsinjuice eller en bärsmoothie till kvällsmaten ger näring och är något som i många fall uppskattas som något lite extra. Ett mellanmål med nyttiga nötter är också något som många ser som en godsak, men som innehåller massor av nyttigheter beroende på vilken sort man väljer. Exempelvis innehåller valnötter omega-3 medan macadamianötter innehåller järn. Till barnens födelsedag gläds många barn mer åt en färdigbakad tårta än den föräldrarna gör i hemmet. Då kan man passa på att lägga ner extra tid och energi på en god och näringsrik måltid, och istället beställa en god och rolig tårta till barnkalas. Andra livsmedel som ger näring och är lätta att lägga till i måltider, är exempelvis:

  • Sesamfrön, som har en ganska hög näringstäthet och innehåller flera näringsämnen. Exempelvis är det rikt på järn, kalcium och magnesium, vilket gör det till ett gott tillskott i maten. Sesamfrön smakar lite nötaktigt och passar bra att strö över många olika rätter. Lite sesamfrön i salladen eller i biffarna kan därför vara en god idé.
  • Chiafrön, som innehåller både omega-3, flera aminosyror och har ett högt proteinvärde. Chiafrön besitter faktiskt långt fler fördelar än så, men de ovan nämnda är några som värdesätts av många. Även här är det enkelt att bara strö över den färdiga maten, göra chiapudding eller tillsätta till bakat bröd.
  • Grönsaker. Att grönsaker ofta innehåller mycket nyttigheter är inte direkt någon nyhet. Det tåls dock att nämnas då det ofta glöms bort när man har ont om tid. Istället för att skippa grönsakerna helt, så köp hem lite grönsaker som enkelt kan tillsättas till måltiden utan att behöva hackas. Lite rädisor, minimorötter, salladsblad och körsbärstomater är exempel på grönsaker som man inte kan hoppa över med tidsbrist som ursäkt.

Det finns oändligt många näringsrika livsmedel som man bara kan toppa maten med, för att öka näringsvärdet och nyttigheterna, så det är bara att utforska vidare för att hitta rätt. Ofta handlar det bara om att komma igång, och sedan sitter en nyttig vana ganska fort på plats.