Ät mer växtbaserat

Trenden med växtbaserade matval tycks hålla i sig och det gröna utbudet fortsätter öka. Fördelarna med att utesluta kött, ägg och mjölkprodukter är många. Detta gäller inte bara med omtanke för djuren och miljön, utan även för vår egen hälsa. Det är också enklare än någonsin att finna goda, prisvärda och nyttiga alternativ.

Etik och hälsa

I takt med att konsekvenserna av animaliekonsumtion uppmärksammats alltmer, har även efterfrågan minskat. Istället har miljö- och djurvänliga alternativ dykt upp i en rasande fart. Att minska sin konsumtion av produkter som kommer från djur är självfallet bäst för djur och miljö, men även vår hälsa kan förbättras. Faktum är att det onda kolesterol som är en orsak till dagens största folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, endast finns i animaliska livsmedel. Genom att dra ner på eller utesluta dessa ur sin kost, minskar risken att drabbas. Många som går över till en mer växtbaserad kost tror ofta att det finns risk att drabbas av näringsbrist, vilket i själva verket inte stämmer. Risker finns alltid vid en ensidig kost, men det gäller inte specifikt för just en växtbaserad sådan. Enligt livsmedelsverket går det alldeles utmärkt att leva hälsosamt på en växtbaserad kost, och de ger även rekommendationer om att begränsa intaget av rött och processat kött.

Alternativ

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och inte se vägen till förändringen som man längtar till. Två av de saker som påverkar oss mest är arbetet vi har och maten vi äter. Så förutom att söka nytt jobb, förslagsvis på ett bemanningsbolag kan det vara en god idé att ändra sina matvanor till det bättre. Detta behöver heller inte vara särskilt svårt då det finns så många olika alternativ till djurprodukter i dagens läge. Faktum är att det mesta som finns att äta, går även att finna i en växtbaserad variant. Eftersom vi nästan alltid använder kryddor för att få en god smak på maten, inklusive kött, går det att få samma goda smak med växtbaserade alternativ. På vanliga mataffärer finns köttsubstitut i form av bl. a korv, skinka och kebab. Basen i dessa produkter kan variera och det gäller att testa för att hitta sin favorit. Vanliga ingredienser i dessa produkter är soja, havre och quorn. Vid tillverkningen behandlas dessa så att de ger en köttliknande konsistens, som sedan smaksätts med goda kryddor. Det finns även fantastiska alternativ till komjölk som är både nyttiga och goda. Smaken på dessa är olika och det gäller även här att pröva sig fram. Havremjölk passar bra till kaffet eller gröten, medan många föredrar sojamjölk att dricka som den är. Andra alternativ är ris-, mandel- och kokosmjölk. Förutom alla de färdiga substitut som finns att köpa i mataffären går det självklart också att laga god växtbaserad mat från grunden. En salig blandning av grönsaker, rotfrukter, nötter och spannmålsprodukter tillsammans med valfria kryddor kan skapa den mest fantastiska måltiden. Om du inte känner för att experimentara allt för mycket finns det många färdiga recept att gå efter. Så låt fantasin flöda, våga prova något nytt och njut av att äta mer växtbaserat!