Mat till många människor

Att laga mat är för det mesta väldigt roligt, åtminstone om man gillar matlagning i sig. Man lagar mat till lunch, middag tillsammans med familjen och kanske är det även just du som står för festmaten vid specifika tillfällen? Att laga mat i det egna hemmet är sällan svårt, även om fantasin ibland kan tryta. Ska du däremot laga mat till väldigt många människor, exempelvis inför en stor fest eller högtid, kan det kännas betydligt knepigare.

Alla människor är olika och gillar därför olika saker. Vissa är förtjusta i stark mat, medan andra föredrar de mer milda alternativen. När man ska laga mat till många människor finns det några faktorer som är extra viktiga. För det första är det bra om maten går snabbt att tillaga, men den ska även uppskattas av de allra flesta och kunna förberedas i god tid. Ska du ha gäster på besök kommer du med största sannolikhet att vilja umgås, inte stå inlåst i köket. Här nedan hittar du en lista på några av de mest uppskattade maträtterna som passar till många. Glöm dock inte bort drycken! Du kan beställa vin på nätet för att se till så att allt är redo innan gästerna kliver innanför dörren. Välj från ett stort utbud av vin från olika tillverkare och som passar till olika typer av maträtter. Vitt, rött eller rosé? Du väljer!

Bästa maträtterna som fungerar för många

Lasagne – Ett stort plus med lasagne är att maträtten uppskattas av både vuxna och barn, plus att den kan varieras i det oändliga. Du kan göra vegetarisk lasagne med lax istället för köttfärs. Den här maträtten kan med fördel förberedas och till och med tillagas helt dagen innan om så önskas, för att därefter värmas upp innan den ska serveras.

Het chili – Chiligryta är enkelt att göra och är en maträtt som fungerar mycket bra för den som vill förbereda i god tid. Grytan går att göra i stor volym och du kan enkelt spara undan om det blir några rester över. Servera med nykokt ris och något gott bröd vid sidan om.

Smörgåstårta – Den klassiska smörgåstårtan slår nästan aldrig fel. Tårtan kan förberedas samma dag eller dagen innan, men spara dekorationerna till sista sekund innan gästerna kliver innanför dörren för att säkerställa att allt håller sig fräscht. Smörgåstårta kan varieras på 1000 olika sätt och kan med fördel sparas till lunch dagen efter.

Pasta och kycklingsallad – Det här är riktigt traditionell festmat som går snabbt att förbereda, är riktigt gott och som passar till alla åldrar. Vill du göra en något mer vuxen pastasallad kan du ha i soltorkade tomater, fetaost eller kanske härliga oliver. Servera salladen med nybakad baguette, smör och en riktigt god dressing.