Den fantastiska italienska maten

Redan ordet Italien får det att vattnas i munnen. Italien är synonymt med påven, bra väder och fotboll men framförallt med ett helt fantastiskt kök. Den italienska kokkonsten är en perfektion som lämnat avtryck i många andra kök runtom i världen. Fransmännen skulle självfallet aldrig medge det, men vissa delar av det franska köket har hämtat inspiration från sin granne i sydost. Att stora delar av det amerikanska köket har influerats av den italienska maten är det inte någon som ifrågasätter. Befinner du dig i New York är utbudet av italiensk mat i paritet med det som finns i en medelstor italiensk stad.

Grunderna i det italienska köket

Det finns många förklaringar till att det italienska köket blivit så populärt. Grundläggande är att maten smakar otroligt väl. Italiensk mat, tillsammans med italienska drycker, får helt enkelt gommen att sjunga. Det är ytterst sällan som man lämnar en italiensk restaurang besviken över hur maten smakade.

Italiensk mat är en unik kombination av enkla men oerhört välsmakande ingredienser. Även om den italienska maten skiljer sig åt mellan de olika regionerna är den baserad på enkla ingredienser som olivolja, tomater, ost, vitlök och örtkryddor som till exempel basilika, timjan och oregano. Komplettera dessa ingredienser med en pasta al dente eller ett nybakat bröd i någon form och du har grunderna för en klassisk italiensk måltid. Den som vill ha tillgång till bra italienska produkter kan använda sig av Barillas produkter på https://www.barilla.com/sv-se, där finns i princip allt man behöver för att skapa en genuin italiensk måltid.

Klassiska italienska maträtter

Ofta bortser man från att Italien är uppdelat i ett antal olika regioner. Varje region har sin historia och sin kultur, så även matkultur. Det är därför egentligen inte möjligt att ange vad som är typiska italienska maträtter.

För oss som inte är italienare är pizza den klassiska italienska maträtten. Pizzan har sitt ursprung i de södra delarna av Italien, och det kaotiska Neapel får räknas som pizzans epicentrum. För den som besöker Neapel är det närmast ett måste att besöka Gorizia 1916, da Michele Forcella, Starita eller någon av de andra genuint napolitanska pizzeriorna där pizzorna smakar som ingenstans annars.

Vad avser pasta har varje region sin version av pasta och framförallt de ingredienser som man använder till pastasåsen. Kuststäderna har sina versioner av pasta frutti di mare, Rom serverar stolt sin cacio e pepe eller carbonara. Beger man sig å andra sidan till Milano har pastan en mindre framträdande roll. Istället serverar man stolt milanesiska rätter som risotto eller minestrone.

Italienska drycker

Det italienska köket är inte komplett utan sina drycker. Precis som är fallet med övriga länder kring Medelhavet har drycken en viktig roll kring matbordet. När det serveras italienskt finns det alltid rikligt med vatten. Detta är vad man dricker för att släcka törsten. Vinet har som roll att komplettera måltiden, vilket italienska viner verkligen har förmågan att göra.

Italien har många kända viner som till exempel Chianti, Lambrusco eller Barolo. Men för viner gäller samma som för maträtterna – varje region har sina egna viner. De har dessutom utvecklats tillsammans med den lokala kokkonsten och är anpassade till just denna. Man bör därför alltid välja vin utifrån maträtten om man vill äta och dricka som en riktig italienare.