Bröd som livsmedel

I butiker kan man se en hel del olika brödsorter trängas på hyllorna, inte sällan i kombination med ord som “fullkorn”, “mindre socker” eller “extra fibrer”. Bröd serveras också på restaurang och extra vanligt är det i samband med rätter som olika soppor. Framför allt äts bröd till frukost och det är troligen där de flesta kommer i kontakt med bröd som livsmedel.

Mjukt bröd

Mjukt bröd är väldigt vanligt och det finns i flera varianter. Vissa innehåller frön, andra är ljusa. Det mjuka brödet kan användas till allt från smörgåstårta till toast, varma smörgåsar, landgångar eller till en helt vanlig ostmacka. Mjukt bröd passar också utmärkt för personer som har lite svårt att tugga hårt bröd, eller om man behöver ha i sig något som stabiliserar magen något efter en sjukdomsperiod.

Är bröd onyttigt?

Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om bröd och dess nyttighet. Precis som mycket annat kan bröd vara mer eller mindre nyttigt beroende på typ, hur mycket man äter och vilket pålägg man har. Väljer man ljust bröd, äter mycket och har feta pålägg är bröd inte så nyttigt, men en smörgås till frukost med skinka, ost eller annat pålägg i vettig mängd är inte farligt.

Hårt bröd

Med Wasas runda knäckebröd får man en hård smörgås där man själv kan välja hur stor bit man vill ha. Knäckebröd är en lite nyttigare form av bröd och det fungerar utmärkt för de flesta pålägg. Brödet kan dock vara lite svårt att tugga för till exempel äldre personer. Det är dock väldigt mättande och man behöver sällan mer än en eller två mackor. Knäckebrödet kan också användas till en hel del annat, man kan till exempel smula det och använda som ströbröd.

När passar det att äta bröd?

Bröd är ett väldigt allsidigt livsmedel som passar bra till flera saker. Det är vanligt att man äter bröd till frukost, och ibland även till lunch. Det finns till och med restauranger där man endast kan köpa just smörgåsar med olika typer av pålägg. Bröd serveras också till soppa, och på flera restauranger står så kallade pinnbröd som man kan äta som tilltugg innan man får sin mat till bordet.

Om man känner sig lite hungrig på kvällen, eller om man ska åka långt kan också en smörgås fungera fint. Det mättar, men man blir inte fullt så mätt som av en riktig måltid. Det kan vara skönt att inte bli för mätt innan man ska sova.

Köpt eller bakat bröd?

Att baka sitt eget bröd är något många tycker om. Det innebär dock en del arbete. Då kan ett annat alternativ vara att man faktiskt köper sitt bröd. Det finns flera sorter att välja på och man kan lätt finna något som man verkligen gillar.