Märkningar på mat

Anledningen till att märkningarna på maten började att komma var för att konsumenterna skulle veta vad de köpte och på så sätt kunna göra bättre val. De skulle kunna köpa varor som inte bara gynnade dem genom att innehålla mindre gifter utan även gynnade dem som tagit fram matvarorna. Idag finns det dock så mChristmas Toastånga olika märkningar på mat att det snabbt blir väldigt förvirrande att veta vad de olika märkningarna står för. Du kan ibland läsa väldigt kort om det på förpackningen men syftet med märken man kan hålla koll på har idag försvunnit lite. Det finns helt enkelt alldeles för många märken och många av dessa står faktiskt för mycket bra saker. Här kommer de vanligaste märkningarna att gås igenom som hjälper dig när du vill göra ett medvetet och bra val när du handlar.

  • KRAV – är ett av de vanligaste och mest kända märkena och det handlar om en miljömärkning som har en ekologisk grund och väldigt höga krav på djuromsorgen, men även på hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
  • EU-ekologiskt – ett märke där hela EU har gått samman för att komma fram till vad som får kallas ekologiskt enligt ett gemensamt regelverk. De är certifierade av en annan kontrollorganisation än KRAV. Alla produkter som bär detta märke är ekologiska.
  • Fairtrade – är ett märke som syftar till att förbättra arbetsförhållanden för de anställda och odlare i utvecklingsländer som maten kommer ifrån. När man köper fairtrade hjälper man till att förbättra deras levnadsvillkor samt arbetsvillkor.
  • Ä-märket – detta märke står för äkta vara och är främst till för att underlätta för dig som vill ha mat utan tillsatser.
  • Klimatkompenserat är Kung Markattas egen symbol för att visa att de på olika sätt kompenserar för sina långa transporter när de arbetar för att välja ut de bästa råvarorna runt om i världen. Denna märkning är till för dig som inte vill välja mellan ekologiskt och närproducerat.

Du kan läsa mer om olika märkningar genom att gå in på Ica , där kan du läsa mer om alla de olika märkningar som du kan tänkas hitta i en livsmedelsbutik.