Mat – passion, besvär eller möjlighet ?

Våra matkulturer och rutiner kan skilja sig åt men vi är alla i behov av att äta. Somliga av oss har fasta rutiner, äter alltid samma klockslag och ingen fisk-onsdag glöms att följas upp med torsdagagens soppa och pannkakor. Bekvämt anser vissa, trist anser andra. Fler kanske skulle vilja laga annan mat om tid och bekvämligheter introducerades i deras vardag.

Matkulturer

Vad har vi egentligen för kostvanor och hur bra är vi på att äta nyttig mat? Många av oss som jobbar kanske tar en lunch ute med kollegorna och barnen går i skolan där de får sin traditionella husmanskost tillgodosedd. I många medelhavsländer har människorna en fri syn på mat, de ser det som en njutning och är spontan vad gäller maträtter samt vart dessa ska förtäras. De är också med sin medelhavskost bland världens nyttigaste i sin matlagning. En igenomtänkt och bra kostvana som både gör att vi blir hälsosammare och lever längre är viktigt för alla.

Att äta rätt, är viktigt och om man till exempel lider av högt blodtryck, har diabetes eller behöver minska i vikt. Bättre kostvanor är något som både kan förebygga, få ordning på det förhöjda blodtrycket, ge oss bättre insulinvärde, samt få oss att hålla vikten. Smarta och enkla förändringar på kosten är ett sätt få balans och stabilitet i sin hälsa och den bästa investeringen vi kan göra..

I Sverige gillar vår äldre generation generellt sätt oftast rutiner, den senare generationen är mer mån om att följa trender och äta rätt. Oavsett ålder och synpunkter tummar vi ofta på principerna något när det är helg, fest eller högtid. Våra vardagar däremot skulle behöva ett rejält ansiktslyft många gånger. Inget ont om spagetti och köttfärssås eller köttbullar och potatis men när dessa rätter tar över och blir till familjemedlemmar kanske det är dags att se över de olika alternativ som finns.

Alternativ

Vad du än går på för diet, fastar eller lever som vegetarian eller kanske till och med vegan, finns det idag nästan inga begränsningar för att vi ska äta bra och göra menyerna till smakupplevelser.

Inom många olika områden brukar vi vara snälla mot oss själva. Begrepp som säger att “vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt” om en redan smart lösning finns, gäller även mat och matlagning. Det är kanske dags att sluta fundera på hur vi ska trolla dit en rolig och nyttig middag när vi faktiskt kan få hem färdiga matkassar som inspirerar och ger oss färdiga menyer precis som vi önskar ha dem.

Vår vardagsstress, fullt fokus på trafikstockning, hämtning av småbarnen från förskola eller totala brist på fantasi kan ibland kännas som riktiga glädjedödare. Vi vill, men hinner inte riktigt väcka kocken inom oss. Det är dags att ändra på det och få till en ny matkultur som ger oss njutning även på hemmaplan.