Vad händer om du inte får i dig allt du behöver?

 

Det första som händer när man inte får i sig det man behöver är givetvis att man får någon brist av något slag. Det är inte säkert att du får några symptom på det direkt utan det kan ta upp till ett halvår. I regel kan man säga att om du har starka naglar, fint hår, bra hy, känner dig pigg och fräsch, sover bra med mera och helt enkelt mår bra i livet får du sannolikt i dig alla mineraler och vitaminer som du behöver genom din kost.

När man har vitaminbrist är vanliga symptom dålig hy, trötthet samt nedstämdhet. Det är därför viGifts from the gardenktigt att man äter en varierad kost och ser till att vistas utomhus även under vinterhalvåret. Bristerna kan ge mycket mer långvariga symptom och kan upptäckas långt efter att bristen är “botad”. Till exempel om du får i dig för lite kalcium kanske du inte märker det precis just nu. Det kan istället komma att visa sig när du blir äldre och lider av benskörhet.

Kroppen kan inte producera vitaminer själv i den mängd det behövs, därför måste du tillföra det genom kosten. Mineralerna är istället till för att bygga upp kroppens skelett, tänder samt brosk. Det är ovanligt att man får mineralbrist i Sverige. Den enda mineralbristen man brukar få är så kallad järnbrist, därför bör du vara vaksam innan dess att du köper något typ av tillskott för mineraler. Sannolikt är det helt onödigt för din kropp och kan till och med i vissa fall skada dig.

VHerbal Medicineitaminbrist är något vanligare. Om du misstänker att du har vitaminbrist bör du se till att din kost blir mer varierad och att du äter mer av allt, till exempel frukt och grönt. Du kan gå till en läkare för att ta reda på mer specifikt vad du har för brister i din kropp och det blir då även lättare för dig att åtgärda det. En varierad kost i Sverige undviker dock de allra flesta brister. Gå in på Vitaminbrist  för att läsa mer om kost.