Energirik grön mat

Nuförtiden har priset på grönsaker (om vi bortser från den temporära dåliga skörden i Spanien som har lett till dyrare sallad etc.) sjunkit så pass mycket att det har blivit prisvärt för många att helt slippa kött åtminstone en dag i veckan men ändå kunna få i sig tillräckligt med näring och energi. Japansk forskning har också visat att regelbundet hålla sig till en grön kost har lika goda effekter på blodtrycket som en viktminskning på fem kilo (om du är överviktig förstås). Att äta grönt är något som blir allt mer populärt.

Upptäck den vegetariska världen

 

Många som funderar på att istället börja äta vegetariska alternativ tittar först på vegetarisk mat som försöker efterlikna “köttvärlden”. Det handlar om vegetariska hamburgare, vegetariska köttbullar och liknande. Det behöver inte vara ett ständigt kopierande utan man kan lugnt testa nya rätter som är komponerade utifrån grönsaker och nötter. För du vet väl att du kan Minska sötsuget med nötter? Tempura är en populär rätt från Japan (som i sin tur fick det från portugiser) som handlar om att fritera grönsaker och äta det med olika dippsåser. Eller varför inte testa några av de stenålderssallader som har blivit populärt bland de som vill äta “raw” mat?

Grön mat för muskelbyggande

Många som styrketränar på gymmen för att få större muskler tror att man enbart kan förlita sig på kött för att få i sig tillräckligt med protein. Idag vet vi att man kan klara sig på en vegansk kost. En av de mest kända muskelbyggarna kallas “Vegan Gains” och är ett levande bevis på att vegetarisk kost kan ersätta kött även för de mest kräsna. Även andra sporter såsom lasertag kräver både hjärna och energi. Sen när väl vegetarisk kost har blivit allmänt accepterat i folks vardag (vi talar om kött max två rätter i veckan) så är nästa steg att acceptera att vi måste äta insekter. Men det är en annan historia.