Så kan du beställa vin på nätet hos Xwine.se – lagligt och säkert!

Du har säkerligen koll på att Sverige har ett alkoholmonopol, men visste du att du som privatperson kan importera alkohol från andra länder på ungefär samma vis som du köper kläder och andra prylar? Med största säkerhet vet du att du får ta med dig alkohol när du har varit ute och rest, men visste du att du även kan föra in alkohol genom att beställa det på nätet? Kanske har du undrat över hur det är möjligt att köpa vin genom vissa mataffärer som levererar varor hem till dörren eller funderat över hur det är möjligt att beställa vin på nätet hos xwine.se lagligt och säkert?

Faktum är att det numera finns flera aktörer på den svenska marknaden som låter dig köpa alkohol online och det är mycket riktigt både lagligt och säkert att göra så. Det svenska alkoholmonopolet har alltså fått en stark konkurrent genom EU-handeln och det finns de som förutspår att sättet som vi handlar alkohol på idag kommer att se väldigt annorlunda inom tio år.

Den berömda Rosengrendomen

Allt detta hänger samman med den berömda Rosengrensdomen som kom år 2007. Namnet fick den av Klas Rosengren, en privatperson som köpte vin från Spanien via distanshandel år 2001 tillsammans med ett flertal andra personer och som fick sitt inköp beslagtaget i tullen, eftersom det stred mot det svenska alkoholmonopolet. Klas Rosengren valde att driva det här ärendet vidare och år 2007 nådde det slutligen EG-domstolen, vilken ansåg att Sverige stred mot EU:s princip om fri rörlighet av varor genom att förbjuda import av alkohol för privatpersoner. Därmed blev det tillåtet för privatpersoner att köpa alkohol på nätet och att beställa vin på nätet hos till exempel Xwine.se är därmed både lagligt och säkert. Det är detta som kallas för privatimport av alkohol.

Så fungerar det

Rent praktiskt fungerar det som så att du beställer ditt vin hos Xwine.se som i vilken annan nätbutik som helst och du behöver inte fundera över alkoholskatt eller dylikt, eftersom nätbutiken redan har tagit med det i beräkningarna. Vad det gäller logistiken så är det dock inte tillåtet för Xwine att ha något lager i Sverige och därmed skickas vinet direkt från andra EU-länder till dig i Sverige. Ett sätt att få detta att fungera är att antingen låta alkoholen lagras på exempelvis vingården så att den skickas direkt därifrån men många nätbutiker, däribland Xwine, har även ett lager i Danmark varifrån alkoholen kan skickas och nå Sverige inom en dag. Om du vill beställa vin på nätet hos Xwine.se lagligt och säkert så kan du alltså göra det och få vinet levererat hem till dörr av Postnord – precis som med vilken annan vara som helst.