Mat för en bättre sömn

Kan mat verkligen få oss att sova bättre? Ja, forskning visar att mat kan påverka hur vi sover, precis som kosten påverkar alla andra aspekter av vår hälsa. En studie utförd av forskare vid University of Pennsylvania i USA, som omfattade 4 500 deltagare, visade till exempel att de som åt en varierad kost, och därmed fick i sig flest näringsämnen, var de som sov bäst. Det allra bästa för en god nattsömn är med andra ord att försöka få i sig lite av varje, till exempel genom att följa kostcirkeln. Med det sagt finns det dock vissa livsmedel som man kan knapra lite extra på innan sängdags, som bidrar extra mycket till en god natts sömn.

Det gäller till exempel sådan mat som innehåller ämnen som används av kroppen för att producera melatonin, ett hormon som gör att vi känner oss sömniga. Exempel på sådan mat är olika nötter och frön, som cashewnötter, valnötter, mandel, och solrosfrön. Dessa innehåller dessutom nyttiga fetter, varför en liten näve nötter som kvällsnacks är ett bra val inte bara för sömnen, utan för hälsan i allmänhet. Om man föredrar något sötare på kvällen kan man också glädja sig åt att mörk choklad är bra för sömnen. Kakaobönor innehåller nämligen ämnet teobromin, som bland annat är bra för sömnen och för hjärtat. Ät bara inte för mycket – choklad innehåller fortfarande många kalorier.

En förutsättning för att man ska sova gott är att kroppen slappnar av, och något annat som kan bidra till att förbättra sömnen är därför att äta mat som innehåller muskelavslappnande ämnen. Två sådana exempel är banan och spenat, som båda innehåller magnesium och kalium, två muskelavslappnande mineraler. En banan kan man naturligtvis äta som den är på kvällen, men det kanske inte är så roligt att sitta och knapra på spenatblad rakt upp och ned. Ett bra sätt att få fördelarna från både spenat och banan är därför att mixa ihop en liten smoothie till sig själv på kvällen, med både banan och spenat.

Hur mycket av denna mat man än äter krävs dock ytterligare en sak för en god natts sömn, och det är en skön säng. Om du känner att det är dags att uppdatera din säng för att du ska kunna sova bättre ska du därför gå in på Furniturebox.se, där du bland annat kan köpa en skön kontinentalsäng att vila ut i efter en lång dag.